Katinka Collee studeerde af aan het Utrechts Conservatorium, afdeling lichte muziek met als hoofdvak basgitaar en als bijvak contrabas.

Voor haar conservatorium rondde ze al een lerarenopleiding handvaardigheid af waarna ze even overwoog om basbouwer te worden. Ze ontwierp en bouwde samen met basbouwer Rogier Dieges haar eigen basgitaar en leerde zo precies hoe een basgitaar werkt.

Behalve aan privéleerlingen geeft Katinka sinds begin 2003 basgitaar-, contrabas- en bandlessen bij de muziekschool Gerard Boedijn in Hoorn.

Als groepsdocent geeft Katinka sinds 1998 muziek-, percussie- en beeldende workshops bij de Stichting Buitenkunst. Sinds 2006 organiseert ze ensemble- workshops voor Artedu in Frankrijk. Voor de muziekschool Amsterdam verzorgt ze sinds 2002 muziekateliers op lagere scholen.
Katinka speelde zelf met diverse bands en door heel Europa. Ze is vooral bedreven in het spelen van pop-muziek in de ruime zin van het woord, maar ze speelde ook met afrikaanse bands en enkele jazzformaties.
Momenteel is ze de arrangementen aan het schrijven voor haar eigen instrumentale ensemble.